Diverse Foto's van de 3 Hervormde kerken op Ameland en activiteiten

De Verdieping 15 januari 2019

Afscheid Oene en Jaap

De knutselclub

Lang geleden, in de vorige eeuw, om precies te zijn in 1963, werd door twee, destijds jonge dames, Janna Ridder en Ria Dokter de knutselclub opgericht. Deze club bestaat dus al 55 jaar en heette toen “de prutsclub”. Later is de naam gewijzigd in
 “de knutselclub”.
In het begin vonden de activiteiten plaats in “de Hoop”, nu komt de knutselclub bijeen in de bovenzaal van de Hervormde kerk. Bij de oprichting  van de club bestond zij uit ongeveer 25 leden.
Nu is het een kleinere maar actieve groep, variërend in leeftijd van 40 tot 85 jaar.
Zij zorgen elk jaar voor een verscheidenheid aan producten. Vroeger werd er niet alleen gehandwerkt, maar gingen ook enkele dames figuurzagen, zij maakten o.a. de Ark van Noach, een poppenhuis, een boerderij , een garage en kapstokjes . Nu ligt het accent op de handwerkproducten.
Dit levert een diversiteit aan haak- brei- en borduurwerk op, zoals handdoeken, gastendoekjes, slabbetjes, sloffen, knuffels,kaarten en sokken. Vooral dit laatste vindt gretig aftrek in zowel binnen- als buitenland.
Een aantal keren per jaar is er een verkoping. De herfst- en paasverkoop, de bazaar en tijdens de sfeermarkt in december. In de winter zijn de sokken, handschoenen en sjaals erg populair.
Zo wordt er jaarlijks heel wat bij elkaar gespaard . In overleg met de kerkrentmeesters bepaalt de knutselclub waar een bedrag heen gaat voor een speciaal project of doel. Dit jaar is er een bijdrage overgemaakt voor de renovatie van de kerkbanken van de kerk in Hollum.

Zijn er nog dames die onze gezellige, actieve club willen komen versterken? Graag, jullie zijn van harte welkom. Van eind september tot Pasen komen wij elke donderdagavond om 20.00 uur tot 21.30  uur  bij elkaar.

Kerkbanken en knutselclub

De banken in de kerk in Hollum zijn ongeveer vijfenveertig jaar oud en vertoonden allerlei gebreken. Als kerkrentmeesters hebben we gedacht aan vervanging door stoelen of iets dergelijks. Uiteindelijk vonden we toch dat de banken bij de kerk horen en heel goed passen in het interieur. Daarom zijn we vorig jaar begonnen met een renovatietraject waarbij steeds een aantal banken worden hersteld en opnieuw geschilderd. U zult zeggen: ”Wat heeft dat met de knutselclub te maken?”
Welnu, in de bovenzaal van de kerk in Hollum komen al jaren lang een aantal vrouwen bij elkaar om gezellig te knutselen. Vanaf half september tot half april produceren zij allerlei handgemaakte artikelen. Deze worden dan verkocht op speciale verkoopdagen rond de Kerst, Pasen, in de herfstvakantie en op de jaarlijkse bazaar in augustus. De opbrengst willen zij ten goede laten komen aan de Hervormde kerken op Ameland. Als kerkrentmeester heb ik in de loop van de jaren diverse keren een vraag gekregen vanuit deze zeer actieve club. Steevast komt de vraag: “Piet, is er ergens behoefte aan? We hebben weer een mooi bedrag in kas en willen daar een doel voor uitzoeken.” De behoefte aan vervangingen of reparatie is altijd aanwezig. De kerkgebouwen zijn oud en vragen veel onderhoud.
De dames willen graag een steentje bijdragen maar wel zelf de uiteindelijke keuze bepalen. Begrijpelijk, aan die wens komen de kerkrentmeesters graag tegemoet. Ook willen de dames de ingediende rekening daadwerkelijk op naam zien en hem zelf betalen. Deze inzet en de aanbiedingen koesteren wij als kerkrentmeesters. Jammer genoeg schieten we wel eens tekort waar het gaat om uiting van waardering richting de knutselclub. Niet vaak genoeg kunnen we u en anderen vertellen hoe deze inzet en vrijgevigheid wordt gewaardeerd.
En waaraan wordt het geld besteed vraag je jezelf misschien af. Om een aantal zaken uit mijn kerkrentmeesterschap te noemen,  een kleine opsomming:
Wanneer er tijdens een dienst kinderen naar boven liepen was er nogal wat lawaai. De loper op de trap was versleten en daarmee slecht schoon te houden. De knutselclub had geld ik kas en vroeg om een doelproject.  Zo kon de bekleding op de trap en overloop worden vervangen door kwalitatieve en geluiddempende nieuwe vloerbedekking.
Door verschillende mensen werden we erop geattendeerd dat het keukentje achter de consistorie wel erg “armoedig” werd. Ook hier weer een mooi doel, uit de kas van de knutselclub werd geld voor de kosten beschikbaar gesteld en de keuken vernieuwd.
Na de brand in de Katholieke kerk in Nes kijk je als kerkrentmeester veel kritischer naar bepaalde zaken. Tijdens de werkzaamheden in en om de kerk in Ballum maakten we ons zorgen over de meterkast. Deze was sterk verouderd.  Dus toen er een vraag kwam om een doel waar de dames aan konden schenken was dat een toevalstreffer. Zo werd ook de meterkast in Hollum is gerenoveerd. Veilig en op kosten van de  knutselclub.
Als laatste gift dit jaar mochten we een bijdrage tegenmoet zien voor de renovatie van de kerkbanken in de kerk in Hollum: “Piet wij staan voor de renovatiekosten van twaalfbanken tot een maximum van 6.000 euro”.
Is dat niet geweldig? Dames bedankt.     Namens de kerkrentmeesters,  Piet Faber

Dienst Hollum 19 augustus 2018

Startzondag Ballum 14 oktober 2018