PKN
Hervormd Ameland
 

Diverse Foto's van de 3 Hervormde kerken op Ameland en activiteiten

Kinderspeurtocht 19 december 2021

Op zondagmiddag 19 december hebben de gezamenlijke kerken en De Plaats vanuit Hollum een kinderkerstspeurtocht georganiseerd. Met aanpassingen in de maatregelen en vooral kijken hoe het wél kan, is het een goed geslaagde speurtocht geworden. Zo'n 100 kinderen deden mee aan de tocht, begeleid door hun ouders of opa's en oma's. Op zeven locaties werden stukken uit het kerstverhaal verteld. Zo werd de oproep gedaan om op reis te gaan, kwamen we langs de wijzen en de herders, werden de kinderen toegezongen door de engel en kwamen ze via de herberg bij de stal waar Jozef en Maria met het kindje Jezus waren. Onderweg konden de kinderen glow in the dark sterren verzamelen om deze aan het einde op een grote plaat te plakken. Samen zorgen we voor licht aan de hemel, net zoals Jezus ons licht van de wereld is. 
 

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 05-07-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 28-06-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 21-06-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 14-06-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 07-06-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de speciale bevrijdingsdienst op woensdag 03-06-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op eerste Pinksterdag zondag 31-05-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 24-05-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op Hemelvaartsdag donderdag 21-05-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 17-05-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 10-05-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 03-05-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 26-04-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 19-04-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 12-04-2020 Eerste Paasdag

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op Stille Zaterdag 11-04-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op Goede Vrijdag 10-04-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op Witte Donderdag 09-04-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 05-04-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 29-03-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto-impressie van de radiodienst op zondag 22-03-2020

Bekijk alle foto's
 
Foto's reisje Verdieping 16-10-2019

Bekijk alle foto's
 
Foto's startzondag 6-10-2019

De foto's in dit album zijn gemaakt door Britt Boorsma.

Bekijk alle foto's
 
Onze drie Kerkgebouwen

Van de heer Machiel Lock ontvingen wij de volgende foto's van onze 3 Kerkgebouwen.

Op 26 juli 2019 fotografeerde hij de Kerk in Ballum,Op 27juli 2019 fotografeerde hij de Kerk in Hollum,


En op 28 juli fotografeerde hijde Kerk in Nes.

Bekijk alle foto's
 
Sing-Inn 20-08-2019

SING-ING samen met internationale kerk Gouda : wat een prachtige avond hebben Amelanders, vakantiegasten en de ICF gemeente uit Gouda samen gehad in de kerk te Hollum. Wegens de grote groep van allerlei nationaliteiten, een pioniersgemeente ook, werd op het laatst besloten naar de kerk te gaan i.p.v. in de Plaats. Hier zongen we begeleid door hun band allerlei bekende melodieën van liederen maar vaak in het Chinees Birmees of Arabisch etc. Mooi dat er een beamer was opgesteld. Zo zongen velen van ons voor het eerst in hun leven Chinees en Ghanees etc. Wat een vrolijke sfeer ook. Voor deze mensen was het dan weer bijzonder om in onze oude kerk te zingen ook met ons orgel. Het zijn allen immigranten die vaak nog niet zo lang hier wonen. De taal in de gemeente is eenvoudig Nederlands. Op vrijdag werd hun kamp beëindigd en gingen ze weer voldaan naar huis na de eerste kennismaking met Ameland. God zij alle eer geldt voor hen en ons en laten we voor hen bidden.
Johan Dul


 

Bekijk alle foto's
 
Tentoonstelling Israƫl

In de vitrine in de kerkzaal van Ballum is door Johan en Liesbeth Dul een nieuwe tentoonstelling ingericht met als thema Israël.

Bekijk alle foto's
 
Bazaar 2019

Bekijk alle foto's
 
Kronenpoetsen 27-05-2019

Bekijk alle foto's
 
De Verdieping 21 maart 2019

Mediteren is een kwestie van proberen en ervaren
Op 21 maart was Hetty Pouly uitgenodigd voor een avond van De Verdieping  in Ballum om ons te laten ervaren wat mediteren is.
Hetty mediteert al 20 jaar en het heeft haar al veel gebracht,  zij doet dit volgens de visie van de Boeddha. Maar op welke manier doe je dit dan?
Lichaamsgewaarzijn
Je zoekt een rustige plaats op en als je lekker zit, ga je met je aandacht je hele  lichaam langs om te voelen of er ergens spanning zit.
Gewaar zijn van de ademhaling
Bewustzijn van je eigen ademhaling, door de ademhalingen te tellen lukt het beter om je aandacht er bij te houden.
Liefdevolle vriendelijkheid
Een andere mooie meditatie is door met vriendelijkheid en mededogen naar jezelf te kijken,  Metta in Sanskriet.
Daarna naar een goede vriend of vriendin, een neutraal persoon, iemand waar je moeite mee hebt en vervolgens Metta voor alle levende wezens. “Mogen alle wezens gelukkig zijn en veilig, vrij van pijn en lijden…
 Deze avond spoort ons wel aan om af en toe eens rustig te gaan zitten en ons gewaar te worden van ons lichaam, de ademhaling en liefdevolle vriendelijkheid, Metta!
Henny van Tuinen had voor iets lekkers gezorgd bij de koffie/thee, zelf gebakken.


Vermoeidheid is geen hindernis,
om in stilte te zitten.
Maar vinden
dat vermoeidheid een hindernis is,
dat is een hindernis.

Als je ophoudt dat te vinden,
kun je, hoe moe je ook bent,
met vermoeidheid
heel goed in stilte zitten.

Bekijk alle foto's
 
De Verdieping 14 februari 2019

Jan Jaap Wubs een verassings avond.
Gehouden in de Plaats te Hollum.
Jan Jaap Wubs had een zeer bijzondere wijze om gedeelten van het bijbel hoofdstuk van Johannes met ons te delen.
Hij deed dit met piano, gitaar  gecombineerd met zang en kon op boeiende wijze hier over vertellen.
De wijze waarop was boeiend en bindend waarbij hij tot in details delen van dit hoofdstuk behandelde.
De volgende avond van de verdieping is op 21 Maart in de consistorie van de kerk in Ballum, met als onderwerp Mediteren is een kwestie van proberen.

Bekijk alle foto's
 
De Verdieping 15 januari 2019

De Verdieping organiseerde een avond Bijbels culinair buffet met zeven gangen in
"De Plaats".
De inloop was vanaf 19.00 uur en al snel kwamen de mensen binnen in de gezellig ingerichte zaal.
Er werd eerst een welkomstdrankje aangeboden, met ingedekte tafels zag het er warm en uitnodigend uit. Men kon eerst ongedwongen kennismaken met elkaar en vervolgens een plaatsje zoeken aan een tafel. Anja opende de avond door iedereen welkom te heten en vertelde over het verloop van de avond. Alle gerechtjes zijn bedacht en gemaakt door de gastvrouwen en gastheer:
Sonja, Margreet, Engbert, en Anja.

Heerlijke proeverijtjes, met de Bijbel als leidraad. Veel verse kruiden en groenten werden toen gebruikt. Er werd brood gebakken, men slachtte eigen vee voor het vlees. Ook nu hebben wij gerechten uitgezocht waar veel fruit, groente, kruiden en vlees in voorkomen, die men in de tijd van de Bijbel ook at. Groenten, die wij ook nu nog eten. Bij elk gerecht vertelde Anja er een verhaaltje over of gaf uitleg.

Op tafel stonden als starter een trio van kikkererwten met daarbij matses (pitabrood) en bladerdeeghoekjes met geitenkaas om te dippen. Het trio van kikkererwten bestond uit hummes: gepureerde kikkererwten met olie, zout en peper; een variant met peterselie en koriander; en een derde variant met basilicum en pijnboompitten.Vervolgens werd een dadelsoep opgediend: dadels zijn veelgebruikte vruchten in het Midden-Oosten en om daar een soep van te maken is een bijzondere mix van smaken nodig. Alles wat in de woestijn te vinden was werd in deze soep verwerkt, echte woestijnsoep dus.

Daarna kwam de eiersalade: eieren zijn het symbool van nieuw leven dat doorbreekt, zelfs door de harde schaal van onderdrukking heen. Verse kruiden zoals peterselie, basilicum en ook het lente-uitje geven er een fijne smaak aan.

Toen kwam de pizza met lamsgehakt: plat brood op hete stenen gebakken, de sporen van de pizza zijn terug te voeren tot de Romeinse tijd toen werd er al Picea gebakken met lamsgehakt van eigen slacht en veel kruiden.
Ook was er een bulgursalade: bulgur is een harde tarwe die het goed doet in recepten uit het Midden-Oosten, deze salade is bereid met veel verse kruiden geitenkaas en noten. Geitenkaas is wit van kleur, wit is de bijbelse feestkleur: het beeldt zuiverheid uit. In wit komen alle kleuren samen. Het is samenvattend, overspannend, de kleur van de hemel. Bij de bulgursalade kruidige gehaktballetjes en zoetzure komkommer.

Het verhaal van de bruiloft te Kana illustreerde de woorden die Johannes elders aan Jezus toeschrijft  "Ik ben gekomen opdat zij leven en overvloed hebben. Ik wil dat jullie het goed hebben, het gaat in mijn leven niet om mij, maar om jou. Ik ben er voor jullie". Iets van die overvloed vind je in de gehaktballetjes: veel verse kruiden en een frisse touch van zoetzure komkommer.

Ten slotte: bieten-, veld-, en radijssalade. “De salade der gelovigen”. Deze salade is een verwijzing naar verse groenten en frisse kruiden wat overal gezocht kon worden in de natuur. Abraham ging op weg naar het beloofde land met slechts een woord als kompas. Een gelovig waagstuk of beter gezegd: een waagstuk dat geloven heet. Ontbering en alles gebruiken wat op je weg komt. En hij kwam in het beloofde land en zijn nageslacht werd talrijk, zoals beloofd.


Zeven gerechten hebben we nu, zoals alle getallen in de Bijbel heeft het getal zeven heel wat te vertellen: zeven is het getal van de volheid, zeven dagen gaan er in een week, die is dan rond, die is dan af. Zeven is gaaf, compleet. Daarom deze zeven gerechten, maar geen maaltijd is af zonder toetje: het achtste gerecht. Acht is het getal van de toekomst. En zo wordt de wens geuit, dat de toekomst zoet zal smaken.

We waren voor 22.00 uur klaar en voldaan,  het waren maar kleine hapjes maar als je veel krijgt heb je toch genoeg. Al met al een geslaagde avond: heerlijke proeverijtjes, met de bijbel als leidraad. 

En ….. , de gasten vonden het heel gezellig.
Een groet van Sonja, Margreet ,Engbert en Anja

Bekijk alle foto's
 
Afscheid Oene en Jaap

De kerkrentmeesters hebben op donderdag 17 januari een bijeenkomst georganiseerd om tijdens dat informele samenzijn stil te staan bij de bijdrage die Jaap Bruin en Oene de Vries aan het college van Kerkrentmeesters hebben geleverd.
Oene de Vries kan getypeerd worden als iemand van de oude stempel en kan soms moeite hebben met bepaalde ontwikkelingen. Anderzijds heeft hij zijn sporen meer dan verdiend, niet alleen in de politiek, ook in het kerkenwerk en het verenigingsleven.
Oene leverde  een schat aan informatie, verhalen en ervaringen over het eiland en de Hervormde gemeente op Ameland. Nog steeds maakt hij deel uit van het team voor de kerkbezichtigingen en weet hij hier ook de mensen te boeien. Als dank voor zijn jarenlange inzet overhandigde Piet Faber namens het college van kerkrentmeesters Oene een kadobon met een tip voor de besteding hiervan. De keuze is aan Oene.
Jaap Bruin is ook iemand die vasthoudt aan historie. Daarnaast is Jaap heel goed in staat om  de noodzaak van verandering in te zien en te aanvaarden.
Jaap heeft zijn sporen meer dan verdient in de Kerkvoogdij en andere verenigingen. De kennis van Jaap, de ervaring en geheugen waren soms van groot nut. “Jaap, ook nadat je officieel geen deel meer uitmaakt van het college voor  Kerkrentmeesters  rekenen de Kerkrentmeesters er op dat er nog altijd een beroep op je kan worden gedaan bij vragen, en over hoe zat dat ook al weer, bij je aan te kunnen kloppen.”
Voor Jaap geen probleem, zijn geheugen is goed en zijn kennis evenzo.
Aan Jaap is een tegoedbon aangeboden voor gereedschap of materiaal naar keuze.

Bekijk alle foto's
 
De knutselclub

Lang geleden, in de vorige eeuw, om precies te zijn in 1963, werd door twee, destijds jonge dames, Janna Ridder en Ria Dokter de knutselclub opgericht. Deze club bestaat dus al 55 jaar en heette toen “de prutsclub”. Later is de naam gewijzigd in
 “de knutselclub”.
In het begin vonden de activiteiten plaats in “de Hoop”, nu komt de knutselclub bijeen in de bovenzaal van de Hervormde kerk. Bij de oprichting  van de club bestond zij uit ongeveer 25 leden.
Nu is het een kleinere maar actieve groep, variërend in leeftijd van 40 tot 85 jaar.
Zij zorgen elk jaar voor een verscheidenheid aan producten. Vroeger werd er niet alleen gehandwerkt, maar gingen ook enkele dames figuurzagen, zij maakten o.a. de Ark van Noach, een poppenhuis, een boerderij , een garage en kapstokjes . Nu ligt het accent op de handwerkproducten.
Dit levert een diversiteit aan haak- brei- en borduurwerk op, zoals handdoeken, gastendoekjes, slabbetjes, sloffen, knuffels,kaarten en sokken. Vooral dit laatste vindt gretig aftrek in zowel binnen- als buitenland.
Een aantal keren per jaar is er een verkoping. De herfst- en paasverkoop, de bazaar en tijdens de sfeermarkt in december. In de winter zijn de sokken, handschoenen en sjaals erg populair.
Zo wordt er jaarlijks heel wat bij elkaar gespaard . In overleg met de kerkrentmeesters bepaalt de knutselclub waar een bedrag heen gaat voor een speciaal project of doel. Dit jaar is er een bijdrage overgemaakt voor de renovatie van de kerkbanken van de kerk in Hollum.

Zijn er nog dames die onze gezellige, actieve club willen komen versterken? Graag, jullie zijn van harte welkom. Van eind september tot Pasen komen wij elke donderdagavond om 20.00 uur tot 21.30  uur  bij elkaar.

Welkom                                                      Kerkbanken en knutselclub

De banken in de kerk in Hollum zijn ongeveer vijfenveertig jaar oud en vertoonden allerlei gebreken. Als kerkrentmeesters hebben we gedacht aan vervanging door stoelen of iets dergelijks. Uiteindelijk vonden we toch dat de banken bij de kerk horen en heel goed passen in het interieur. Daarom zijn we vorig jaar begonnen met een renovatietraject waarbij steeds een aantal banken worden hersteld en opnieuw geschilderd. U zult zeggen: ”Wat heeft dat met de knutselclub te maken?”
Welnu, in de bovenzaal van de kerk in Hollum komen al jaren lang een aantal vrouwen bij elkaar om gezellig te knutselen. Vanaf half september tot half april produceren zij allerlei handgemaakte artikelen. Deze worden dan verkocht op speciale verkoopdagen rond de Kerst, Pasen, in de herfstvakantie en op de jaarlijkse bazaar in augustus. De opbrengst willen zij ten goede laten komen aan de Hervormde kerken op Ameland. Als kerkrentmeester heb ik in de loop van de jaren diverse keren een vraag gekregen vanuit deze zeer actieve club. Steevast komt de vraag: “Piet, is er ergens behoefte aan? We hebben weer een mooi bedrag in kas en willen daar een doel voor uitzoeken.” De behoefte aan vervangingen of reparatie is altijd aanwezig. De kerkgebouwen zijn oud en vragen veel onderhoud.
De dames willen graag een steentje bijdragen maar wel zelf de uiteindelijke keuze bepalen. Begrijpelijk, aan die wens komen de kerkrentmeesters graag tegemoet. Ook willen de dames de ingediende rekening daadwerkelijk op naam zien en hem zelf betalen. Deze inzet en de aanbiedingen koesteren wij als kerkrentmeesters. Jammer genoeg schieten we wel eens tekort waar het gaat om uiting van waardering richting de knutselclub. Niet vaak genoeg kunnen we u en anderen vertellen hoe deze inzet en vrijgevigheid wordt gewaardeerd.
En waaraan wordt het geld besteed vraag je jezelf misschien af. Om een aantal zaken uit mijn kerkrentmeesterschap te noemen,  een kleine opsomming:
Wanneer er tijdens een dienst kinderen naar boven liepen was er nogal wat lawaai. De loper op de trap was versleten en daarmee slecht schoon te houden. De knutselclub had geld ik kas en vroeg om een doelproject.  Zo kon de bekleding op de trap en overloop worden vervangen door kwalitatieve en geluiddempende nieuwe vloerbedekking.
Door verschillende mensen werden we erop geattendeerd dat het keukentje achter de consistorie wel erg “armoedig” werd. Ook hier weer een mooi doel, uit de kas van de knutselclub werd geld voor de kosten beschikbaar gesteld en de keuken vernieuwd.
Na de brand in de Katholieke kerk in Nes kijk je als kerkrentmeester veel kritischer naar bepaalde zaken. Tijdens de werkzaamheden in en om de kerk in Ballum maakten we ons zorgen over de meterkast. Deze was sterk verouderd.  Dus toen er een vraag kwam om een doel waar de dames aan konden schenken was dat een toevalstreffer. Zo werd ook de meterkast in Hollum is gerenoveerd. Veilig en op kosten van de  knutselclub.
Als laatste gift dit jaar mochten we een bijdrage tegenmoet zien voor de renovatie van de kerkbanken in de kerk in Hollum: “Piet wij staan voor de renovatiekosten van twaalfbanken tot een maximum van 6.000 euro”.
Is dat niet geweldig? Dames bedankt.     Namens de kerkrentmeesters,  Piet FaberBekijk alle foto's
 
Dienst Hollum 19 augustus 2018

Bekijk alle foto's
 
Startzondag Ballum 14 oktober 2018

Bekijk alle foto's
 
Dienst eerste Paasdag 2018 n Hollum

Bekijk alle foto's
 
Intrededienst Ds. Sijbrand Alblas 18-02-2018

Deze fotot's zijn gemaakt door Truus van der Lee

Bekijk alle foto's
 
Kinderkerstfeest 2017

Bekijk alle foto's
 

Startzondag 2017 Hollum
    
  
    

  

Bekijk alle foto's
 
Jeugdfoto's

 

Bekijk alle foto's
 
Openluchtdienst Ballum 2014

Bekijk alle foto's
 
WANDELTOCHT 2E PINKSTERDAG 2013 AMELAND

Bekijk alle foto's
 
DE VERDIEPING 2012/2013

Bekijk alle foto's
 
FOTO'S STARTZONDAG 2012

Bekijk alle foto's
 
Kerk Nes

Bekijk alle foto's
 
Kerk Ballum

Bekijk alle foto's
 
Kerk Hollum

Foto: Andre van Dijk Veenendaal

Bekijk alle foto's
 
Kerkenraad uit 1984Bekijk alle foto's
 


 
Erediensten:

Magnuskerk;
Oosterlaan 2 Hollum
Herenwegkerk;
Herenweg 4 Hollum
Vermaning; Vermaningspad 1 Nes


Zondag 08 oktober
09.30 uur Magnuskerk Hollum
ds. Sijbrand Alblas
en ds. Jos van Oord
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 08 oktober
10.45 uur Vermaning Nes
ds. Hartmut Ebmeier
-----------------------------------
Zondag 15 oktober
10.00 uur Herenwegkerk Hollum
Broederschapsdag
ds. Anne-Meta Kobes-Gerritsen
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 22 oktober
10.00 uur Magnuskerk Hollum
Startzondag
ds. Adri Terlouw
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 29 oktober
10.00 uur Herenwegkerk Hollum
ds. Anne-Meta Kobes-Gerritsen
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 05 november
10.00 uur Magnuskerk Hollum
ds. Harry Strubbe
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 12 november
09.30 uur Herenwegkerk Hollum
ds. Anne-Meta Kobes-Gerritsen
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 12 november
10.45 uur Vermaning Nes
ds. Anne-Meta Kobes-Gerritsen
-----------------------------------
Zondag 19 november
10.00 uur Magnuskerk Hollum
ds. Paul Wansink
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 26 november
Eeuwigheidszondag
09.30 uur Magnuskerk Hollum
ds. Sijbrand Alblas
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 26 november
Eeuwigheidszondag
11.00 uur Herenwegkerk Hollum
ds. Anne-Meta Kobes-Gerritsen
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 03 december
1e Advent
Vierieng Heilig Avondmaal
10.00 uur Herenwegkerk Hollum
ds. Wiske Beuker
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 10 december
2e Advent
09.30 uur Magnuskerk Hollum
ds. ??????
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 10 december
2e Advent
10.45 uur Vermaning Nes
ds. ??????
-----------------------------------
Zondag 17 december
3e Advent
10.00 uur Herenwegkerk Hollum
ds. Anne-Meta Kobes-Gerritsen
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 24 december
4e Advent
10.00 uur Herenwegkerk Hollum
ds. ??????
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 24 december
Kinderkerstfeest
19.00 uur Herenwegkerk Hollum
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 24 december
Kerstnacht
21.00 uur Magnuskerk Hollum
ds. Anne-Meta Kobes-Gerritsen
via
YouTube
-----------------------------------
Maandag 25 december

1e Kerstdag
10.00 uur Magnuskerk Hollum
ds. Anne-Meta Kobes-Gerritsen
m.m.v. Interkerkelijk Zangkoor
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 31 december

Oudjaarsdag
10.00 uur Herenwegkerk Hollum
ds. Anne-Meta Kobes-Gerritsen
via
YouTube
-----------------------------------
Zondag 05 januari
10.00 uur Magnuskerk Hollum
Nieuwjaarsdienst
ds. Adri Terlouw
via
YouTube
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.