Pioniersplek "De Plaats". Pioniersplek "De Plaats".
Pioniersplek “De Plaats”.
Wat is pionieren Pionieren is een vernieuwende vorm van kerk zijn die aansluit bij onze veranderende cultuur en allereerst gericht is op mensen die het evangelie niet kennen en niet (meer) betrokken zijn bij een bestaande kerk.

Waarom pionieren Omdat we een nieuwe gemeenschap of kerk willen laten ontstaan naast de bestaande kerk. Dit betekent niet dat nieuwe mensen worden betrokken bij bestaande kerkdiensten. Er is overigens wel een verbinding tussen de bestaande kerk en de pioniersplek.

Wat kan Pionieren voor onze kerk betekenen In de voorbereiding hebben we ons afgevraagd waar we als kerk in 2021 willen staan. We willen: - Activiteiten buiten het kerkgebouw om - Voor de eigen gemeente - En voor mensen van buiten de gemeente - Niet in de kerk maar wel een gebouw van de kerk voor iedereen - Een klooster dichtbij, bezinningsbehoefte, geestelijk en spiritueel - Als we niks doen is er over 7 jaar geen kerk meer alleen nog een gebouw en geld - Het moet een centrum worden om de jongvolwassenen weer aan je te binden. Het moet een bruisende en levendige plek zijn waar je geënthousiasmeerd en gestimuleerd wordt.

Wat ervaren de mensen op de nieuwe plek en waar kijken ze op terug - Er is een gemeenschap waar invulling geven wordt aan spirituele vragen en behoeftes. Er is betrokkenheid, een luisterend oor, ontmoeting en inspiratie. - Het moet voelen als een warm bad waar men zich welkom voelt en gastvrij - Het is twee richtingsverkeer, mensen zetten zich in wij zetten ons voor hen in. - Door het enthousiasme geven de bezoekers dingen door, het sneeuwbal effect, het moet lijken op een aanstekelijk vuur - Er is een ommekeer geweest. Met elkaar de schouders eronder zetten, samen binden, je wordt gezien om wie of wat je bent. - Je krijgt waardering

Welke vorm zou bij ons passen - Mensen aan het roer die enthousiast zijn en die dit kunnen delen. Inspirerende mensen - Een professionele kracht zal nodig zijn - Een centrum voor kerkelijk en randkerkelijke mensen- - Kartrekkers - Een herberg waar de bezoeker zich welkom voelt Kernwoorden zijn: - Gastvrij - Ontmoetingsplaats, waar geloof niet altijd centraal hoeft te staan maar wel altijd een rol speelt - Je mag gezien worden

Wat is er nodig om tot pionieren te komen - Een visie Om te pionieren is het belangrijk dat er een gedeelde visie gaat ontstaan, een visie waar het pioniersteam én de gemeente enthousiast over zijn. Dit mondt uit in een pioniersplan. Hierin staat omschreven waarom er gepionierd gaat worden, hoe, voor wie en zo nog wat zaken.

Een team -  Zonder mensen die de schouders eronder willen zetten wordt het niets. Het is belangrijk dat er een pioniersteam gaat ontstaan die het voortouw willen nemen bij de realisatie van de visie.

Draagvlak - De Protestantse kerk vindt het belangrijk dat pioniersplekken verbonden zijn met één of meer lokale kerken. Er zal draagvlak in de gemeente moeten groeien om oprecht  ‘ja’  te kunnen zeggen tegen pionieren.

ds. R. Yetsenga
uit Groningen/