De Verdieping De Verdieping

De Verdieping  15 januari 2019

De Verdieping organiseerde een avond Bijbels culinair buffet met zeven gangen in
"De Plaats".
De inloop was vanaf 19.00 uur en al snel kwamen de mensen binnen in de gezellig ingerichte zaal.
Er werd eerst een welkomstdrankje aangeboden, met ingedekte tafels zag het er warm en uitnodigend uit. Men kon eerst ongedwongen kennismaken met elkaar en vervolgens een plaatsje zoeken aan een tafel. Anja opende de avond door iedereen welkom te heten en vertelde over het verloop van de avond. Alle gerechtjes zijn bedacht en gemaakt door de gastvrouwen en gastheer:
Sonja, Margreet, Engbert, en Anja.

Heerlijke proeverijtjes, met de Bijbel als leidraad. Veel verse kruiden en groenten werden toen gebruikt. Er werd brood gebakken, men slachtte eigen vee voor het vlees. Ook nu hebben wij gerechten uitgezocht waar veel fruit, groente, kruiden en vlees in voorkomen, die men in de tijd van de Bijbel ook at. Groenten, die wij ook nu nog eten. Bij elk gerecht vertelde Anja er een verhaaltje over of gaf uitleg.

Op tafel stonden als starter een trio van kikkererwten met daarbij matses (pitabrood) en bladerdeeghoekjes met geitenkaas om te dippen. Het trio van kikkererwten bestond uit hummes: gepureerde kikkererwten met olie, zout en peper; een variant met peterselie en koriander; en een derde variant met basilicum en pijnboompitten.

Vervolgens werd een dadelsoep opgediend: dadels zijn veelgebruikte vruchten in het Midden-Oosten en om daar een soep van te maken is een bijzondere mix van smaken nodig. Alles wat in de woestijn te vinden was werd in deze soep verwerkt, echte woestijnsoep dus.

Daarna kwam de eiersalade: eieren zijn het symbool van nieuw leven dat doorbreekt, zelfs door de harde schaal van onderdrukking heen. Verse kruiden zoals peterselie, basilicum en ook het lente-uitje geven er een fijne smaak aan.

Toen kwam de pizza met lamsgehakt: plat brood op hete stenen gebakken, de sporen van de pizza zijn terug te voeren tot de Romeinse tijd toen werd er al Picea gebakken met lamsgehakt van eigen slacht en veel kruiden.
Ook was er een bulgursalade: bulgur is een harde tarwe die het goed doet in recepten uit het Midden-Oosten, deze salade is bereid met veel verse kruiden geitenkaas en noten. Geitenkaas is wit van kleur, wit is de bijbelse feestkleur: het beeldt zuiverheid uit. In wit komen alle kleuren samen. Het is samenvattend, overspannend, de kleur van de hemel. Bij de bulgursalade kruidige gehaktballetjes en zoetzure komkommer.

Het verhaal van de bruiloft te Kana illustreerde de woorden die Johannes elders aan Jezus toeschrijft  "Ik ben gekomen opdat zij leven en overvloed hebben. Ik wil dat jullie het goed hebben, het gaat in mijn leven niet om mij, maar om jou. Ik ben er voor jullie". Iets van die overvloed vind je in de gehaktballetjes: veel verse kruiden en een frisse touch van zoetzure komkommer.

Ten slotte: bieten-, veld-, en radijssalade. “De salade der gelovigen”. Deze salade is een verwijzing naar verse groenten en frisse kruiden wat overal gezocht kon worden in de natuur. Abraham ging op weg naar het beloofde land met slechts een woord als kompas. Een gelovig waagstuk of beter gezegd: een waagstuk dat geloven heet. Ontbering en alles gebruiken wat op je weg komt. En hij kwam in het beloofde land en zijn nageslacht werd talrijk, zoals beloofd.

Zeven gerechten hebben we nu, zoals alle getallen in de Bijbel heeft het getal zeven heel wat te vertellen: zeven is het getal van de volheid, zeven dagen gaan er in een week, die is dan rond, die is dan af. Zeven is gaaf, compleet. Daarom deze zeven gerechten, maar geen maaltijd is af zonder toetje: het achtste gerecht. Acht is het getal van de toekomst. En zo wordt de wens geuit, dat de toekomst zoet zal smaken.

We waren voor 22.00 uur klaar en voldaan,  het waren maar kleine hapjes maar als je veel krijgt heb je toch genoeg. Al met al een geslaagde avond: heerlijke proeverijtjes, met de bijbel als leidraad.

En ….. , de gasten vonden het heel gezellig.
Een groet van Sonja, Margreet ,Engbert en Anja

De Verdieping  14 februari 2019
Jan Jaap Wubs een verassings avond.
Gehouden in de Plaats te Hollum.
Jan Jaap Wubs had een zeer bijzondere wijze om gedeelten van het bijbel hoofdstuk van Johannes met ons te delen.
Hij deed dit met piano, gitaar  gecombineerd met zang en kon op boeiende wijze hier over vertellen.
De wijze waarop was boeiend en bindend waarbij hij tot in details delen van dit hoofdstuk behandelde.
De volgende avond van de verdieping is op 21 Maart in de consistorie van de kerk in Ballum, met als onderwerp Mediteren is een kwestie van proberen.
Dit door Hetty Pouly. Aanvang 20.00 uur

Meer foto´s van beide avonden vindt u op de website https://www.hervormdameland.nl/fotoalbum

Ds. C. Glashouwer
uit Harlingen